AFAZİ

İnsan   beyninde dil işlevleri için özel alanlar mevcuttur.Bu alanlar; sağ elini   kullanan kişilerin hemen tamamında sol beyin yarısında, sol elini   kullananlarda ise en az %75 oranında yine soldadır.
  Konuşma merkezi sol beynin ön lobunda,anlama merkezi yan lobunda bulunur.   Yazma ve okumayla ilgili merkez ise yan-üst lobdadır.
  Afazi, genelde beynin sol tarafında meydana gelen bir hasar sonucu kişinin   konuşma, konuşulanı anlama, okuma veya yazma gibi lisan kabiliyetlerini   kaybetmesidir. Afaziye yol açan başlıca nedenler arasında beyin kanamaları,   vurma, çarpma gibi beyne yönelik travmalar veya lokalize beyin tümörleri gibi   hastalıklar gelir.

TANI İÇİN   GEREKEN TESTLER:

-Nöropsikiyatrik   İnceleme
  -Beyin tomografisi ve MR
  -Bilgisayarlı EEG / Beyin haritalaması
  -Nöropsikolojik tarama
  -Kişilik Analizi

ÖNERİLEN   TEDAVİLER:

-Nöropsikiyatrik   Tedavi
  -Konuşma Terapisi
  -Aile Danışmanlığı
  -Okul Danışmanlığı

AFAZİ   ÇEŞİTLERİ

- Broca   Afazisi (Motor afazi)

-Konuşma   tutuktur.
  -Okuduğunu anlama belirgin biçimde eksiktir.
  -Tekrarlama fonksiyonu bozuktur.
  -Kelime bulma güçlüğü fazladır.
  Tedavi sonrası: Duyarak anlama bozukluğu kısa süre içinde tamamen düzelir.   Okuduğunu anlama bozukluğu daha yavaş olmakla beraber belirgin biçimde   düzelir.Konuşma, tekrarlama, isimlendirme uzun süreler sonunda bile tam   düzelme göstermez.

- Wernicke   Afazisi (Sensoryel afazi)

-Konuşmanın   akıcı fakat karmakarışık ve anlaşılmazdır.
  -Duyarak ve okuduğunu anlama bozuktur.
  -Tekrarlama,kelime bulma fonksiyonu bozuktur.
  Tedavi sonrası: Kısa süreler içinde anlama ve konuşma fonksiyonlarında olumlu   gelişme gözlenir.

-   Konduksiyon Afazi ( İletim tipi afazi)

-Konuşma   akıcıdır fakat kelime içindeki harflerin yanlış yer değiştirmeleri   sözkonusudur.
  -Anlama normal olmasa bile normale yakındır.
  -Tekrarlama ve isimlendirme ciddi biçimde bozuktur.
  Tedavi sonrası: Yeterli araştırma yapılmamıştır ancak Wernicke (sensoryel)   afazisinin bazen kondüksiyon ( İletim tipi) afazisine dönüştüğüne ait   bulgular vardır.

- Global   Afazi (Total afazi)

-Konuşma,   anlama, tekrarlama, okuma, isimlendirme ve yazma gibi lisan fonksiyonlarının   tümü ya da önemli bölümü ortadan kalkmıştır.
  Tedavi sonrası: Kısa süreler içinde anlama fonksiyonlarında olumlu gelişme,   konuşma tutukluğunun çok yavaş bir biçimde düzelmesi ve Broca   (Motor)Afazisine dönüşüm gözlenmiştir.

Yayın: 13.03.2013 - Güncelleme: 27.11.2021 11:26 - Görüntülenme: 1425